Nők az életük elején

Hello Women!

Hello Women!

Így készülj fel az angol nyelvű állásinterjúra!

2016. április 06. - Hello Women blog

woman-690036_1920.jpg

Attól függően, hogy milyen szinten van valaki egy adott idegennyelvből, érdemes rágyúrni az állásinterjús helyzetre. Sokan stresszhelyzetben a tudásukhoz képest rosszabbul teljesítenek vagy le is blokkolhatnak. Tehát nem árt egy kicsit gyakorolni. Pályakezdőknek pedig erősen ajánlott.

Angol nyelvű interjúra akkor is sor kerülhet, ha nem is kell a nyelvtudást napi szinten használni a megpályázott pozícióban. Ezt gyakran nem a szükséges kompetenciák miatt ellenőrzik, hanem csak egy szűrőként használják. Most következzenek pedig a gyakorlatias és bevált tippek.

TIPPEK:

1) Nézd át az önéletrajzodat és meséld el. Az önéletrajz egy vázlatpontokba szedett rövid összefoglaló rólad. Egy telefonos vagy személyes interjún viszont teljes mondatokban is egy kerek történetként be kell tudnod mutatni magad. Az egyes szakaszokat fejtsd ki bővebben. Például ne csak azt mondd el két mondatban, hogy milyen szinten beszéled ezt vagy azt a nyelvet. Ennél kicsit bővebb szavú is lehetsz. Térj ki a szövegértési- vagy a beszédkészségeidre is.

2) Nézd át az állásinterjúnak, a munka világának és az adott szakterületnek a szókincsét! Ezeket a témákat biztos érinteni fogja az interjú: személyes, akár önismereti kérdések, érdeklődési kör, tanulmányok, korábbi munkatapasztalat, az adott szakterület, kompetenciák.

3) Gyakorold a beszédet! Beszélj akár a tükör előtt vagy kérd meg egy barátodat, hogy gyakoroljon veled. Egy interjún el kell adnod magad. A legjobb formádat kell hoznod és magabiztosnak kell tűnnöd/lenned…

4) Nézz videókat, amelyek az adott idegennyelvű állásinterjúkról szólnak. Nem csak felkészít a váratlan helyzetekre, de a szókincset és kiejtést is észrevétlenül fejleszti.

5) Olvass cikkeket és tanulmányokat a szakterületedről! Nem csak a nyelvtudásodat fejleszti, de a szakterületed aktuális híreiből és kutatásaiból is felkészülhetsz. Továbbá a szakzsargont is segít átismételni.

6) Készülj fel az adott cégből! Nézd át az angol nyelvű webes felületeiket, a Facebook és LinkedIn oldalukat is beleértve.

+1: Ha a nyelvtan és a szókincs is rendben van, akkor meg lesz a kellő magabiztosságod a beszédhez is! Ha vannak hiányosságaid e téren, azokat pótold!

HASZNOS SZAVAK/KIFEJEZÉSEK:


Általános:

to seek a job
to apply for a job
to work for a company
to be employed at a company
to be unemployed for months
my previous job
to meet the company’s requirements
to be a competent candidate
an assessment center
to gain experience on ... from professionals
an excellent opportunity
to be part of a motivated team
to start as soon as possible
to be up for the challenge
my salary expectations

Tanulmányok:

to graduate from … University
to have a BSc/MSc degree in …
to finish my studies
an internship/a traineeship
a graduate program
a fresh graduate
a volunteer

Munkatapasztalat:

to have … years of experience in …
to work in a … position
a junior position
to respond to requests form clients
to work on a project
to prepare reports
to identify problems
to work with the … team
to handle large amounts of data
to work with clients

Kompetenciák:

my skills/competences/qualities/knowledge/ability
to be able to work independently or in group
a team player
to be able to multitask
to have good time management
to have out of the box-thinking
ambitious
accurate
proactive
reliable
precise
highly motivated
good structural thinking
relevant language skills
strong analytical skills
good communication skills
good problem solving skills
my personal interests

VIDEÓK, amelyek az állásinterjú témájával foglalkoznak:

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellowomen.blog.hu/api/trackback/id/tr218574714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mikkamak 2016.04.07. 14:21:00

To have the ability to think outside the box...

Kicknick 2016.04.07. 15:15:34

Menj el egy angoltanárhoz aki csinál interjúra felkészitést...

FikkFakk 2016.04.07. 17:43:38

@Mikkamak: eleve elzavarnam, aki ilyet kimond....

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.04.07. 18:44:31

@Mikkamak:

Ilyet ne mondj, mert nem vesznek fel. A legtöbb munkahelyen a szabálytartó embert szeretik, nem azt, akinek folyton "nagyszerű" ötletei vannak.

fa2 2016.04.07. 19:03:16

"to be part of a motivated team"
LOL, de elcsépelt közhely...

$pi$ 2016.04.07. 20:00:32

@fa2: "de elcsépelt közhely..."

az összes az! :(

kvadrillio 2016.04.07. 20:16:15

a brit fővárosban elkezdődött a „ramadáni roham”, azaz az arab világ legdrágább és legfeltűnőbb autóinak éves felvonulása.

Turki bin Abdullah Londonba vitte aranyozott kocsijait
Forrás: Instagram

Miközben Budapesten már egy Ferrari vagy egy Bentley is hatalmas feltűnést kelt, a londoniak egy része már csak a vállát vonogatja, ha az utcákon aranyozott, tízmilliókat érő sportkocsik rendeznek gyorsulási versenyt, bőgetik a motorokat, vagy éppen a tilosban parkolnak.
Arannyal nyitják a szezont

Vannak persze olyanok is, akiket egyre jobban idegesítenek a dubaji, szaúdi, vagy éppen bahreini milliárdos fiatalok játékszerei, arról nem beszélve, hogy a londoni közlekedés sincs tőlük biztonságban.

Kezdjük azonban az elején: aki egy ideje nem járt a brit fővárosban, az meg fog lepődni, ha néhány nyári napot eltölt a fekete taxikról és a piros emeletes buszokról ismert metropoliszban. Persze ezeket is meg lehet még találni, de néhány éve a brit nyári szezon kezdetét már nem a parkokba piknikkosárral kitelepedő családok, hanem az arab aranyifjak megjelenése jelzi.
Milliárdos csemeték játéka...

nu......AHONNAN EZEK AZ ARANYIFJAK JÖNNEK, ODA KELL IRÁNYÍTANI A MENEKÜLTEKET !!!

Gyulimali 2016.04.07. 20:16:29

Én eljárnék olyan állásinterjúkra is, ahol amúgy eszem ágában sem lenne dolgozni.
Ennek két előnye is van:
- Szokja az ember a körülményeket, a különféle HR-es khm... "érdekességeket" -> nem fog annyira izgulni azon az interjún, amin tétre megy a dolog.
- Gyakorolja a nyelvet ott is.

Mellesleg vicces a cikk végén a csak angol "szótár"...

SassyInSantaMonica 2016.04.07. 21:41:04

Azert van benne nehany hiba. Javitva: to gain experience IN ... from professionals, to graduate FROM … University, es Mikkamaknak teljesen igaza van: to think outside the box.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2016.04.07. 22:03:33

Micsoda klisé gyüjtemény. Szénné röhögtem magam.....és tényleg ilyeneket mondanak....még hiányzik az I would like to develop my language skills.
By the way....biztos hogy nem dolgoznák olyan cégnél, ahol ilyeneket kell mondani hogy felvegyenek.

Tisztességes Természettudomány 2016.04.08. 01:43:42

Ez ugye középfokú szintet feltételez?
Mert az én szakmámban arranging a meeting, meeting the deadline, implementing project plan, delegating task, és ilyenek vannak.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.04.08. 06:00:44

@fa2: @$pi$:

Egy korábbi munkahelyemen a nagyfőnök minden hónapban küldött "motivációs körlevelet". Viccesebb volt, mint bármelyik netes business bullshit generátor.

2016.04.08. 07:34:06

Ha az adott szakterület szókimcséből készülnöd kell, akkor nem a megfelelő állásra jelentkeztél.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.04.08. 09:36:50

@Kicknick:

Nem, minek tenném?

Nem szeretem a felkészítést. Mire lenne ez jó? A tanár nem tud többet, mint én.

Eleve egy interjú követelményrendszere minden cégnél más és más, s ezt előre kitalálni nem lehet. Ami egyik helyen piros pont, az a másiknák fekete. A legjobb megoldás tehát az igazat mondani mindenhol.

Pan Modry 2016.04.08. 09:41:19

@BircaHang Média:

a szabalyok betartasa es az outside the box thinking dolog teljesen osszeferheto/osszeegyeztheto dolog.

Pan Modry 2016.04.08. 09:45:24

@Tisztességes Természettudomány:

de egy allasinterju ez onmagaban elegge meaningless :)
En azt javasolnam ha ezen vki annyira izgul, hogy ruccanjon at Londonba vagy legalabb vmi expat barba bulizni par ejszakat es akkor legalabb felszed vmi eles gyakorlatot.

(Bar nekem a szemelyes tapasztalatom az volt, hogy amikor MO-on magyar interjuztatott angolul akkor sztem mindegyiknel jobban tudtam, vissza is valtottak magyarra kb 2 perc utan)

Kicknick 2016.04.08. 10:13:27

@BircaHang Média: szóval mert neked nincs rá szükséged ezért ez buta dolog. "
A tanár nem tud többet, mint én." - na ez az, te egy jól felkészült gyakran interjúzó, magabiztos jó szakember vagy. Büszkék vagyunk rád. De a tanárnak nem is kell tudnia a választ, elég ha uyganazokkal a kérdésekkel bombáz mint az interjúztató, nem?
"Eleve egy interjú követelményrendszere minden cégnél más és más, s ezt előre kitalálni nem lehet" Erre meg én irom hogy butaság. Poziciónként eltérhet (egy raktáros nem ugyanazzal szembesül mint egy bérszámfejtő), de ha hasonló profilú cégekhez jelentkezel akkor nagyon hasonló interjúk lesznek.
"Ami egyik helyen piros pont, az a másiknák fekete. " Ez igaz, de ennek semmi köze a dologhoz. Ez már egyéni intelligencia kérdése hogy felismered-e mikor mit kell kiemelni.

Pan Modry 2016.04.08. 11:09:11

@Kicknick:
szerintem meg eppenhogy nem kell nagyon taktikazni allasinterjun. Ha nem olyan embert keresnek amilyen en vagyok, akkor nekem sem lenne jo ha felvesznek.
Egy interjun nem csak a ceg interjuztad teged, hanem te is a veget, hogy ott akarsz-e dolgozni. Ha az interjut te egyenlo felek targyalasanak fogod fel, az eselyeid is jobban, illetve annak az eselye meg aztan sokkal jobb hogy a vegen azt a munkahelyet talalad meg ami jol passzol hozzad.

nitro1 2016.04.08. 11:47:04

"Készülj fel az adott cégből!" Haha. Oké, felkészülsz, mert mindig is itt szerettél volna dolgozni (vagy valami hasonló). Aztán vissza se írnak a pályázatra. Miután már 10 ilyen helyre jelentkeztél, és egyikre se vettek fel, mennyire lesz őszinte a mindig is itt szerettél volna dolgozni? Főleg, ha a cég fejvadászon keresztül keres embert, és nem is lehet tudni, hogy melyik céghez pályázol, csak ha a fejvadásznál már átmentél.

Kicknick 2016.04.08. 12:08:18

@Pan Modry: na ja..de tegyük fel megcsinálsz 10 interjút ahol ezt előadod és egyikre sem kapsz ajánlatot. Aztán ezekból lesznek a panaszkodások a neten hogy 3 nyelvtudás, meg 9 diploma, meg 15 év tapasztalat és sehova nem vesznek fel...nem jobb ha mindenhol te vagy a befutó és te választhatsz az ajálatok közül?

Pan Modry 2016.04.08. 13:57:34

@Kicknick:
Minek legyek ott befuto ahol nem akarok befutni. Egyszeruen szamomra teljesen mindegy hogy kapok-e ajanlatot olyan cegtol ahol nem tartom olyannak a ceges kulturat ami passzol hozzam.

Peldaul voltam meg juniorkent olyan interjun ahol megmondtak hogy szokas 10-12 orat bent tolteni naponta a munkahelyen, nekem peldaul teljesen erdektelen az ilyen allas, es peldaul az ilyen menedzsment hozzaallas sem szimpatikus amikor az eltoltott orakon lovagolnak es nem az elvegzett munkan.

Kicknick 2016.04.08. 14:09:42

"Minek legyek ott befuto ahol nem akarok befutni"
Ezt nem értem. Ha ennyire tudod hogy xar a hely, minek interjuzol oda? Ha nem kell melő akkor megint ugyanez a kérdés, minek jelentkezel álláshirdetésre?
Ha meg kell a meló, akkor az interjú 5. precében meg tudod mondani hogy esetleg ez egy milyen cég és itt akarsz-e a befutó lenni? Aha...

2016.04.08. 14:13:45

@Pan Modry:
Egy láda sörben mernék fogadni, hogy nem vidéken élsz.

Pan Modry 2016.04.08. 14:20:45

@nagybalfasz:

Hat, a helyedben legalabb 10 lada sorben fogadnek, mert nyernel... :)

Pan Modry 2016.04.08. 14:26:39

@Kicknick:
Egyszeru...
Fejvadasz felhiv (regebben vmilyen allaskozvetito tette ugyanezt), ott telefonon par alap dologban le lehet egyezni, utana viszont a szemelyes interju az ahol erzed a ceg atmoszferajat, latod az embereket, latsz par dolgot hogy az interjuztato/fonokjelolted/kollegajeloltek milyenek.
Te nyilvan bemutatod magad, es itt szerintem nincs nagyon ertelmes se hazudni, se szerenykedni, hanem erdemes nyilt lapokkal jatszani, ugyanis a cel nem az hogy egy allast kapj, hanem hogy a vegen olyan helyen dolgozz ami bejon neked, es te is bejossz a cegnek.

Kicknick 2016.04.08. 14:37:40

@Pan Modry: és a (max két, de inkább egy aki főnök) kolléga 1 óra alatt úgy megnyilik neked, hogy onnantól mindent tudsz a cégról, elmondják az elmúlt pér év összes negativ és pozitiv eseményét, hogy a többi kolléga hogyan miként áll hozzád és egymáshoz és te egyből "érzed" hogy ez lesz az igazi...aha...és sosem tévedsz.

Pan Modry 2016.04.08. 14:51:47

@Kicknick:
Nem kell hogy reszletesen elmondjak, amint belementek a szakmai kerdesekbe ott mar nagyjabol kijon az hogy hogyan gondolkodtak az uzletrol, a szakmarol, nem kell ahhoz az elmult eveket senkinek sem reszleteiben tultargyalnia.

Es hogy tevedtem-e mar? A valasz igen, egyszer elfogadtam egy ajanlatot amit nem kellett volna, igazabol az osztonom akkor is azt sugta hogy NE, de egy picit bele voltam fasulva az aktualis munkahelyembe es valtottam. Viszont par nap utan latva hogyan mukodott a ceg, mar tudtam hogy nem biztos hogy ez volt az evszazad otlete. Utolag annyi pozitivuma volt a dolognak, hogy lattam milyen egy igazan szar munkahely es egy igazan pocsek fonok alatt dolgozni, ugyhogy ott megtanultam hogyan NE csinaljunk dolgokat.
süti beállítások módosítása