Nők az életük elején

Hello Women!

Hello Women!

5 nagy igazság az életről Kertész Imre tollából

2016. március 31. - Hello Women blog

Kertész Imre munkásságával minden fiatal találkozik legalább egyszer. Miután 2002-ben irodalmi Nobel-díjat kapott, az iskolákban felvették Sorstalanság című könyvét a kötelező olvasmányok közé. Így mindenki olvas és tanul róla legalább e könyve kapcsán. Olyan idézetek találhatóak most itt meg ebben a bejegyzésben, amelyekkel mindenki azonosulni tud. Nagyon igazak és fontos, hogy ne felejtsük el őket a hétköznapokban sem.

kertesz_imre.jpgKép forrása: Petőfi Irodalmi Múzeum honlapja.
http://pim.hu/object.d950d514-fe13-4a4c-84a0-589c28b5cb4d.ivy

"Sosem kezdhetünk új életet, mindig csak a régit folytathatjuk."

"Élj úgy, mint akinek minden lépését áldás kíséri. Élhetsz úgy is, mint aki elátkozott. De akkor átkozott leszel. Viszont: hogy élhettél és munkálkodhattál, történjék bármi is, mindenképpen áldás volt; s azért volt áldás, mert elátkozott mivoltodban is képes voltál észrevenni az élet nagy esélyeit."

"Bármiben hiszel is, meghalsz; de ha semmiben sem hiszel, már élőnek is halott vagy."

"A rabságnak is vannak hétköznapjai, sőt, az igazi rabság csupa szürke hétköznap tulajdonképpen."

"Megélni az életet, azt, ami jutott, s úgy megélni, hogy a teljes jusson, ez az életfeladat, bárhol is éljünk."

A bejegyzés trackback címe:

https://hellowomen.blog.hu/api/trackback/id/tr258549022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2016.04.01. 22:20:01

Ha már idézetek, amikkel mindenki azonosulni tud:
"A magyarok régi káros szenvedélyei - a hazugság, a dolgok elfojtására való hajlam - jobban jellemzők, mint valaha. Magyarország a háborúban, Magyarország és a fasizmus, Magyarország és a szocializmus: semmi nem kerül feldolgozásra, mindent csak megszépítenek" - mondta ugyanebben az interjúban, amiben az a mondat is szerepel, hogy "Ne minősítsen engem magyarnak"."

"Kertész szerint Magyarországon a fiatalság „konformista és fasiszta”, erre pedig nincs magyarázat. Úgy véli, e tekintetben Magyarország egyedi eset Európában, amire szintén nincs magyarázat. Az író szerint a magyarok görcsösen ragaszkodnak végzetükhöz, végül pedig mindig elbuknak, és azt sem tudják miért. Auschwitzi deportálásával kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország sosem firtatta miért állt mindig a rossz oldalon és nem nézett szembe a holokauszttal. Kertész Imre szerint a zsidó- és cigánygyűlölet szükséges, primitív víziója a nemzetnek.

Kérdésre elmondta, hogy párhuzamot lehet vonni az 1930-as évek és a mai Magyarország között, hiszen a budapesti metróban olyan szélsőjobboldali plakátok olvashatók, hogy „Sem jobboldali, sem baloldali, hanem keresztény és magyar” – ezek zöld színe pedig pont olyan, mint amit a nyilaskeresztesek használtak egykoron. Kertész Imrét zavarja ez a hangulat, hiszen jobboldali magyar barátai csak titokban tartják vele a kapcsolatot, mert kockázatot jelent számukra. Az író emlékeztetett rá, hogy megoszlottak róla a vélemények akkor is, mikor Nobel díjat kapott: elmondta, hogy ő semmit sem tehet, ellenállását Berlinbe költözésével fejezte ki, és írásaiban ad hangot annak, ám azokkal sem ér semmit, maximum elítélik érte. Felelősséget nem érez, hiszen ő csak egy idős, beteg író, akit a rendszerváltás után beskatulyáztak zsidónak, és nem értékelték soha sem munkásságát. Szerinte a magyarok rá fognak jönni, hogy rossz irányba tartanak, és Orbán el fog bukni, de nem lehet kizárni azt sem, hogy az ország a szélsőséges káoszba süllyed. Ez utóbbi tragédia lenne, de ha az emberek nem találnak önmagukra a politikában, a gazdaság pedig zsákutcában marad, a fenyegetés reális – idézi a francia lapban megjelent interjút a Médianéző. Kertész Imre kijelentette: a cigánykérdés ugyanolyan fontos, mint az antiszemitizmus kérdése, és ha ilyen szisztematikusan kínozzák a cigányokat, el fogják veszteni türelmüket, és erőszakba torkollhatnak az események."

" Magyarországon az elmúlt tíz évben folyamatosan rosszabbodott a helyzet. A szélsőjobboldal és az antiszemiták uralkodnak – jelentette ki Kertész Imre a Die Weltnek.
A német konzervatív napilap abból az alkalomból kérdezte az irodalmi Nobel-díjas magyar írót, hogy Kertész Imre november 9-én – a berlini fal leomlásának 20. évfordulóján – tölti be 80. életévét.

Az újság a többi között arról faggatta a német fővárosban élő írót, hogy berlininek vagy budapestinek érzi magát. Kertész kijelentette: „Nagyvárosi ember vagyok, és mindig az is voltam. Egy nagyvárosi ember nem budapestinek vallja magát. A város ugyanis teljes mértékben balkanizálódott. Egy nagyvárosi ember Berlinhez kötődik.”

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi nyűgözi le őt annyira Berlinben, Kertész két dolgot emelt ki. Berlin a világ zenei központja – jelentette ki, hangoztatva: ez az egyik döntő oka annak, hogy immár nyolc éve Berlinben él. „Mikor még Budapesten laktam, kis tranzisztoros rádiómmal mindig a fürdőszobába kellett mennem, amikor zenét akartam hallgatni, ugyanis csak ott volt jó a vétel.” Másik okként az író a német főváros békés, urbánus légkörét említette. „Az emberek barátságosak egymás iránt, barátságosak irántam, az első pillanattól ezt éltem meg, és ez a mai napig így maradt” – fogalmazott. "

Mocskos emléke velünk él.

Moin Moin 2016.04.02. 10:03:27

@Éhes ló: De hát kedves Éhes Ló, az idézet minden szava igaz!
Akkor meg miért lenne Kertész emléke "mocskos"? Az viszont igaz, hogy amíg az általa(d is) felsorolt dolgokat nem gondolja át a magyarság kellően nagy (azaz: a szükséges társadalmi és politikai paradigmaváltáshoz elégséges) hányada, addig kényszerűen vele is magadnak Kertész gondolatai, addig Kertész mindig aktuális marad.

Ha számba veszed a 19. és a 20. század történelmét, valamint azt, ami napjainkban folyik Magyarországon, akkor rá kell(ene) jönnöd, hogy éppen a Kertész által (is...) leírt gondolkodásmódbeli jellegzetesség, "a hazugság, a dolgok elfojtására való hajlam" az, amely miatt újra és újra súlyos történelmi és társadalmi katasztrófába lavírozta és lavírozz ma is ez a nép önmagát. Ezt tették németek is 1919 és 1945 között - és mi lett belőle? A különbség az, hogy a németek úgy érezték, hogy "kibírják" és ezért "megengedhetik maguknak" azt, hogy szembenézzenek az 1918-as háborús vereségük valódi okaival és következményeivel, a sok hazugsággal és elfojtással - és sikerült kikerülniük a bajból...

Jó lenne ebből a magyarságnak is tanulnia - de tudom, ez nem ilyen egyszerű!:-(

Egy hosszú ideje frusztrált, szinte állandó "stresszben" élő ember és közösség (akár egy egész nép is) szinte képtelen racionálisan látni önmagát és a helyzetét. Ennek viselkedéstani-agyműködésbeli okai vannak... és csak nagyon nehezen és speciális feltételek meglét esetén képes ebből a helyzetéből kilépni... Nem tudom, lesznek-e ilyen speciális feltételek a közeli éveben Magyarországon? Ha nem, akkor folyik tovább a stressz, növekszik a frusztráltság, csökken a valódi teljesítmény - és egy egy tragikusan végződő, lefelé haladó spirálba kényszeríti a magyarságot. (Akik pedig ebből ki akarnak törni és eléggé képzettek, tehetségesek és elszánta ehhez, azok távoznak az országból - de ezzel is csak a társadalmi és gazdasági teljesítőképesség csökken egyre inkább...)

...Szóval: Kertész napról napra aktuálisabb lesz!:-(

Éhes ló 2016.04.02. 16:55:57

@Moin Moin: neked kedves ha a magyarokat egy zsidó gyalázza, másoknak meg nem.
Neked kedves ha negatív általánosítással dehonesztálnak egy komplett nemzetet, nekem nem.
Amikor a zsidókkal teszik ezt, amit ti a magyarokkal, akkor vért hánytok és mércét cseréltek.
Ez nem nekem ciki.

Krisz11 2016.04.02. 19:40:02

Tegnapelőtt Kertész, tegnap Biszku, ma ki lehet a Soros?
süti beállítások módosítása